Pod takim hasłem 11 kwietnia spotkali się doradcy zawodowi subregionu tarnowskiego. Konferencja odbyła się dzięki współpracy Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie, Zespołu Zamiejscowego
w Tarnowie i Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie.
Tematem spotkania była obecna sytuacja na rynku pracy, zwłaszcza w branży cukierniczo-piekarskiej. Uczestnicy omówili potrzeby pracodawców oraz możliwości wsparcia przy zdobywaniu kwalifikacji zawodowych. Iwona Pasierb, doradca zawodowy Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej w Tarnowie, opisała możliwości rozwojowe oraz zawodowe wymagania stawiane piekarzom i cukiernikom. Magdalena Drozd, Dyrektor Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia w Tarnowie, przedstawiła sposób kształcenia dualnego w rzemiośle, ze szczególnym uwzględnieniem zawodu piekarza. Polega on na łączeniu nauki w szkole z pracą w firmie.Biorący udział w spotkaniu przedstawiciele Zakładu Produkcyjno-Handlowego STRUSINIANKA Spółka z o.o. oraz Piekarni „U Michała" - Roman Król w Przybysławicach zaprezentowali swoje firmy. Opowiedzieli, jak wygląda praktyczna strona pracy na różnych stanowiskach. Po zakończeniu konferencji jej uczestnicy wzięli udział w wizycie studyjnej w Zakładzie Produkcyjno-Handlowym STRUSINIANKA.
Zdjęcie przedstawia uczestników spotkania.
Zdjęcie przedstawia uczestników spotkania.