Małopolski Festiwal Smaku - wielki finał!

Print Drukuj

W niedzielę, 11 września w Czernichowie odbędzie się finał tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Podczas wydarzenia możesz porozmawiać z konsultantem Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie, poznać oferty dla powracających z zagranicy oraz projekty, dzięki którym weźmiesz udział w szkoleniach i kursach.

Naturalnie w Czernichowie

Niewielka gmina w północno-zachodniej części Małopolski rozciągająca się malowniczo nad brzegiem Wisły, wśród wapiennych wzgórz i porośniętych lasem pagórków. W przeszłości znany ośrodek flisactwa i korabnictwa, a także tkactwa, miejsce z imponującą listą zabytków, gdzie w 1860 roku utworzona została najstarsza działająca bez przerwy szkoła rolnicza w Polsce. Gmina Czernichów, bo o niej mowa, będzie gospodarzem finału siedemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Już w tę niedzielę, 11 września od godziny 12:00 na Błoniach Czernichowskich tegoroczne hasło: „Naturalnie!" zabrzmi wyjątkowo... naturalnie. W otoczeniu przyrody, wśród zielonych łąk, w pobliżu leniwie płynącej Wisły, w sąsiedztwie pasących się koni mistrz kuchni Andrzej Polan wraz ze swoimi współpracownikami: Anią, Michałem, Markiem, Rafałem i Tomkiem przygotuje najlepsze potrawy tegorocznej edycji festiwalu, których można było posmakować w Krakowie, Trzebini, Bochni, Gorlicach i Krynicy-Zdroju.

Małopolskie przysmaki

Kaszana-kiszka, inna bo mięsna z wiosennym bigosem z młodej kapusty, jabłek i spyrki, warianka z pulpetami z jagnięciny, bryndzą i sokiem z kiszonej kapusty, kurki, borowiki na lato jak w domu z domowym twarogiem jak kiedyś, a na deser tort śliwkowy. To tylko kilka propozycji, ale znając kreatywność i fantazję naszego mistrza, możemy się spodziewać wielu zaskakujących i oryginalnych smaków. W każdej potrawie – jak zawsze - znajdzie się co najmniej jeden składnik, z którego słynie Małopolska: pełna aromatu suska sechlońska, niepowtarzalna kiełbasa lisiecka, soczyste jabłka z łącka, intensywna w smaku bryndza, zdrowa kapusta kiszona z Charsznicy, czy też delikatna jagnięcina podhalańska.

Z doświadczenia wiemy, że smaki, aromaty i widok festiwalowych pyszności wzbudzają w naszych gościach nieprzepartą chęć eksperymentowania we własnej kuchni, dlatego na koneserów, smakoszy i tych, którzy są ciekawi małopolskich specjałów czekać będą wystawcy ze wszystkich zakątków Małopolski. Na licznych stoiskach będzie można zakupić aromatyczne miody, chrupiące pieczywo, pachnące wyroby z róży i lawendy, doskonałe wędliny, cudowne ciasta, rozmaite przetwory i wiele innych.

Do swoich stoisk zaproszą też lokalne koła gospodyń wiejskich, które przygotują swoje popisowe dania. Będą one również poddane ocenie jury, a spośród zaproponowanych rarytasów zostaną wybrane te najsmaczniejsze.

Odwiedź stoisko WUP

Swoją ofertę zaprezentują również wybrane jednostki Województwa Małopolskiego: pracownicy Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Krakowie doradzą jak kształtować karierę zawodową, udzielą informacji dotyczących rynku pracy, projektów finansujących udział w szkoleniach i kursach oraz przygotują animacje i konkursy dla dzieci, Wojewódzka Biblioteka Publiczna przyjedzie z lotną czytelnią, Muzeum Archeologiczne zaproponuje arcyciekawe warsztaty dla dzieci i młodzieży, a doświadczona ekipa Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego pokaże wyposażenie karetki oraz poprowadzi szkolenia z pierwszej pomocy.

Niespodzianki będą czekały również na najmłodszych: malunki na twarzach, wianki ze świeżych kwiatów, zdjęcia z gifbudki, konkursy z nagrodami, a także quiz wiedzy o Małopolsce, w którym będzie można wygrać bilety do największego Parku Rozrywki w Polsce – Energylandii w Zatorze.

Pomoc i zabawa

Bardzo ważnym punktem podczas finału tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku będzie zbiórka charytatywna prowadzona przez wolontariuszy na rzecz czteromiesięcznej Zosi, która choruje na rdzeniowy zanik mięśni. Nadzieją dla Zosi jest terapia genowa – najdroższy lek świata. Potrzeba 10 000 000 złotych... Zosia Pająk - zbiórka charytatywna | Siepomaga.pl

Intensywny dzień zakończy koncert zespołu „Toporki", którego skoczne przeboje zapewne porwą do tańca nawet tych, którzy po całodniowych degustacjach będą przekonani, że grawitacja to wyjątkowo silne zjawisko....

Na finał siedemnastej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Czernichowie zaprasza Witold Kozłowski - Marszałek Województwa Małopolskiego.

Informacje o publikacji dokumentu